om du känner dig vissen


jag funderade i helgen på att flytta till landet

Vi står stadigt vid var sin grind och vaktar den för vaktandets skull. Våra ryggar stirrar på trästycken som pusslats ihop till kantiga förvaringsutrymmen som färgats blodröda så när som på de kritvita hörnen. Som en varning för det kantiga, en varning mot allt som sticker ut.

Jag har valt att slänga krossad sten över en amputerad mossmark och tvingar buskar att växa mot sin natur precis som jag tvingats växa mot min natur.

Du har lagt ett avskuret stycke svin på ett glödhett järngaller under tiden som världens mest utbredda drog slår i vågor över en aluminiumkant, mot dina framtänder och vidare ut i dina artärer. Vi har valt att kalla det idyll.


Vi har valt att bosätta oss två mil från allt vi är beroende av så vi måste spendera lånade pengar på att köpa bilar som kostar oss ännu mer pengar och som spottar gift på varje kilometer mellan staden och idyllen. Vi klagar på de bruna grantopparna som sprider sig över hemvägen över berget.


För varje beroende vi skaffar oss måste vi spendera pengar som vi måste skaffa oss så vi kan klaga på att vi saknar tid till lugnet och det meningsfulla. Ändå måste vi tvinga oss själva att tro på katalogerna. På att om det ser lyckligt ut så är det så, även om vi somnat osams rygg mot rygg i den nyköpta designsängen. Nästa gräl har redan borrat små perforeringar mellan fem människor genom ett köksbord i äkta ek. Det är som om vi medvetet låter bli att lösa problem mellan oss för att istället hitta nya saker att anse vara viktiga.


I källaren ligger en hög brädor i ett litet rum. Vi har inte tid att montera aggregatet och har tappat lusten till att basta ändå. Om jag inte hinner bygga skiten när ska jag hinna varva ner? Bättre att jobba lite till så jag har råd med hantverkare.


Bor man på landet är det klart att ungen ska ha en egen fyrhjuling och jag kommer och tänka på villaområdet som gränsade till löprundan jag sprang när det var viktigt att inte sitta still. Fem hus i rad, fem gigantiska studsmattor i rad, ett effektivt sätt att tidigt förhindra tanken på kollektivt ägande.


Men vi har ju lärt oss att andra människor är idioter så det är lika bra att byta ut staketet mot en mur det här året, det skulle visst vara rätt så smidigt sa en solariebrun uppkomling på teve 4.


Änglar i Amerika och en uppenbarelse

Jag var på teater igår. Med nackont och 4timmaribilarsle och magen fylld till strupen av pastabuffé satt jag och tänkte plåga mig igenom föreställningen Änglar i Amerika på Borås stadsteater. Det blev inte så.

Från och med öppningsscenen försvann all tanke på min kropp och alla nervsignaler fastnade mellan scenen och kulturcentrat i hjärnan. Skådespeleri, scenografi och effekter var över mina förväntningar trots att tekniken strulade första akten.

Jag skulle ju kunna ge en recension av pjäsen men det är inte vad jag är ute efter.

Änglar i amerika var välspelad (Särskilt av Lars Erik Berenett) och engagerande och helt hysteriskt pretentiös. Jag vet inte hur det är där du rör dig, men i mina kulturella trakter har pretentiös blivit ett skällsord. Igår insåg jag att det är helt snett. Varför har konstnärliga pretentioner blivit fult?

Ja, jo jag vet väl varför. Ibland leder pretentioner till hiskeligt pinsamma kalkonframträdanden och att artister tar sig själva på skrattretande stort allvar. Det behöver inte vara så.

Visst är det vettigt och utvecklande med självironi och distans till det man sysslar med men ibland tycker jag gott att man kan få gå helt upp i sig själv och sina konstnärliga mål. Gör klart ditt pretto-verk i alla fall, det kan ju bli mästerligt.

Glöm bara inte att våra egna mästerverk kan vara andras kräkmedel. Fast man kan inte alltid bry sig om de andra, självironi är minst lika överskattat som pretentioner. Jag har tänkt ta mig själv på lite för stort allvar, blir det inte bra så får du i alla fall något att garva åt. En s.k. win-win-situation.

vi vill ju bli lurade

och lura oss själva

om vad som spelar roll

och vilka roller det spelar

to Teddle

Så hade vi den 5:e offentliga sessionen med den 4:e uppsättningen igår. För er som undrar så syftar jag på Burque Teddler, ett pretentiöst projekt jag och lite vänner tar upp emellanåt. Vi är inget band - vi är ett tillstånd. Bara det!

Jag hade dammat av trumpeten efter 6 år och Jonas körde akustiskt för första gången under ett Teddle. Nervöst var det men jag vet inte varför. Vår idé är ju att Burque Teddle är för vår egen, improvistationens, meditationens och tillståndets skull. Ändå ger det något att komma ut bland människor emellanåt, förhoppningsvis kan vi dela med oss av antagandet att prestation, upprepning och perfektion inte är det enda att sträva efter när man sysslar med musik, poesi eller andra konstformer.

Vi kanske framstår som deppiga, svåra typer utan självdistans och med David Eugene Edwards-komplex som inte sållar bland idéerna, ja men visst. Så länge vi står i motsats till det statiska är det okay.

Framför allt är det så förbannat kul att Teddla, testa det någon gång.

Tillbaka till Grekland via Paul Simon strax efter yrvaken

Oreangefärgade ljud och jag vaknar nu. Det första jag minns är att jag ligger i sängen men det är inte mitt minne alls. Jag försöker minnas sena nätter men kommer över bilder av biljardbord och palmer vid oreangefärgade ljud det är varmt och män röker. Kapsyler på ett trägolv och det är sent.

Benen rör sig framåt på ett avslappnat sätt och det kan vara ölen eller musiken eller minnet av det här minnet. När allt speglas mot människorna man mött älskar jag dig alltid lite mer i minnet än vad jag gjorde då.


Det blir alltid lite mer när man tänker tillbaka, kanske vågar man överdriva det som inte är på väg tillbaka.


Jag är fortfarande vaken men det är mjukare nu, mina muskler är lite ömma och jag är mjuk. Mina lakan är skrynkligare nu när jag satt mig upp och jag vet at koppar måste diskas innan jag kan dricka kaffe.


nykär

br>
Det gäller att tänka ett steg längre och att se saker för vad de är ibland. Om man dessutom har stukat lillhjärnan så blir det ju lite roligare. Ett av mina nya studieobjekt vassego.

att tämja sig själv

nu är jag där igen

Hela dagen har jag snubblat över och hittat på svesjäl till att inte sitta still och göra det jag ska. Visst det var väl ingen onödig handling att åka ärenden åt farmor men resten av dagens fejsbokande, kringkörande, slöfikande, promenerande och soffliggande hade ju kunnat bytas ut mot t.ex. lite jobb.
Kombinationen taskig arbetsdisciplin och frilansande börjar ta ut sin rätt. Jeje, jag kommer nog att skärpa till mig när svälten sätter in.


vilse i rätt riktning